Víztisztító és víztisztítás otthon

Víztisztító Diszkont

Így szennyezed a környezeted a vízivással!

2016. május 17. - Carvic

Furcsán hangzik a címben szereplő állítás? Pedig igaz: akár a vízivással is szennyezhetjük a környezetünket. Legalábbis akkor, ha bolti ásványvizet iszunk. Persze nem (csak) magával a vízzel van a baj, sokkal inkább a csomagolással. PET palack. Színtiszta műanyag, a természetességhez semmi köze. Ha jobban belegondolunk, kicsit paradox is, hogy a természetesnek és egészségesnek hirdetett ásványvizet beletöltik egy nagyon nem természetes műanyag palackba. Valahogy olyan illúzióromboló az egész. Persze valamibe nyilván tölteni kell azt a vizet, de ez akkor is kissé visszatetsző. Mi lenne, ha a vizet közvetlenül a pohárba töltenénk? Ez is lehetséges!
35434463_m.jpg

Nagy teher a környezetnek

A PET palackok, bár nagyon praktikusak, a környezet szempontjából nem biztos, hogy annyira jó választást jelentenek. A műanyag nem bomlik le, így ezek használatával és gyártásával csak termelődik a szemét. Bár igaz, a szelektív hulladékgyűjtésnek hála, jó részüket újrahasznosítják. De még mindig elég gyakran lehet látni az út szélén eldobált műanyag üvegeket: ezeket vajon mikor fogják újrahasznosítani? Ráadásul a gyártási folyamat során rengeteg káros anyagot bocsátanak ki, amik a természetre szintén nincsenek jó hatással. Újrahasznosítás ide vagy oda, a PET palack hiába szép, hiába praktikus, nagyon szennyező.

 

Víztisztítóval nem termelünk hulladékot

Inni természetesen kell, és a legjobb, ha vizet iszunk. Tiszta vizet. Szerencsére ma már ehhez nem kell megvenni a boltban sorakozó ásványvizeket, sem PET palackban, sem másban. Tudunk egy sokkal egyszerűbb megoldást: víztisztító felszerelését otthonra! Ez a szerkezet a sima csapvízből varázsol kristálytiszta vizet, aminek nincs semmilyen szaga, semmilyen mellékíze, és nem tartalmaz semmilyen vegyszert – ellentétben a tisztítatlan csapvízzel. Mivel közvetlenül a csapból folyik, a környezetet sem károsítja. A régi ásványvizes üvegeidet pedig használhatod arra, hogy előre engedj beléjük vizet a csapból, ha mennél valahová, és szeretnél vinni, így legalább biztosan újra lesznek hasznosítva. 

A bejegyzés trackback címe:

https://viztisztitodiszkont.blog.hu/api/trackback/id/tr428724180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halaloszto 2016.05.18. 21:15:39

1l kristálytiszta vizet mennyi vízből állít elő a víztisztító?

Sia 2016.05.19. 09:05:23

Esetleg talán inkább nem az eszközt kéne szidni és drága víztisztítót vetetni a lustákkal, hanem megtanítanik az embereknek az újrahasznosítást, é büntetni, szigorúan, a szemetelést, mint mondjuk Szingapúrban, ahol egy csokipapír eldobása 300 dolláros büntetéssel jár, egt PET-palack eldobása után pedig bíróságra visznek és közmunkára ítélnek takarítani. Nem csak a csúnya pet-palackok szennyezik a környezetet, sokkal nagyobb arányban szennyezik az eldobált élelmiszer-csomagolóanyagok, amit fiatalok és nem annyra fiatalok is inkább az útszélére löknek, mint hogy arrébb menjenek öt métert a kukáig.

spartaco 2016.06.07. 21:52:48

@halaloszto: Gondolom az ozmózis víztisztítóra gondol, hiszen ennél a típusnál létezik "selejt víz". Tartályos modellek esetében általában 4/1-es az arány, azaz 4 liter selejt vizet termel egy liter tökéletesen szűrt ivóvíz mellet. Sokan ezt pazarlásnak tekintik, pedig pont ezáltal olyan egyedülállóan biztonságos az ozmózis víztisztító technológia. Ugyanis nem hagyja magában a szennyeződéseket, hanem a vízszűréssel egyedejüleg öbliti a membránt. Tartály nélküli modellek esetében pedig csak 2/1-es az arányszám, ami a bemeneti víz nyomásától nagyban függ.

A többi víztisztító/vízszűrő berendezés nem képez selejt vízet, tehát egy az egyben működnek. Érdekes továbbá azt megjegyezni, hogy a WC lehúzásakor átlagban 12 liter vizet "pazarolunk", azaz a pottyantós megoldás kifizetödőbb lenne, illetve a villanykörtének a hövesztesége 70-80%-os volt és nem sokan mondák, hogy felesleges a világítás. Lehetne még sorolni hasonló példákat...

spartaco 2016.06.07. 21:57:00

@Sia: A víztisztító berendezések ára napjaikra realizálódott és kifizethetővé vált. Szinte az egyetlen olyan háztartási berendezés, aminek a használata VALÓS pénzmegtakarítást eredményez.
Természetesen léteznek olyan üzletkötő cégek és hálózatos értékesítők, akik hatalmas jutalékkal adnak el egy amúgy silány berendezést. Van ilyen az élet más területén is, miért pont a háztartási víztisztítás és a víztisztító berendezések lennének ez alól kivételek?!

halaloszto 2016.06.08. 08:44:00

@spartaco: tehát víztisztítóval nem termelünk hulladékot, csak éppen 2-4szer annyi vizet használunk. a lefolyóba engedett víz nem hulladék, hiszen nem kell kicipelni a kukába...

spartaco 2016.06.08. 09:32:02

@halaloszto: De természetesen mindennel hulladékot termelünk, de nem mindegy, hogy mennyit és milyen "minőségüt". A PET palack környezetszennyezését nem kell vázolnom szerintem. Az élelmiszeripar vízfelhasználása is jelntős. Kérem (ha érdekli a téma) nézzen utána, hogy 1kg hús előállításval mennyi vizet pazarolnak el. Meg fog lepödni! E mellet ez a 4/1-es arány kevesebb a töredéknél is. És itt még megemlíthetnéma zuhanyzást és mosogatást is, ahol ugye nem minden cseppet használunk fel... Tulajdonképpen a háztartási vízfelhasználásnak kb 2-4%-át teszi ki az ivóvíz felhasználás.
Ezzel a megközelitéssel ne használjunk vízöblitéses WC-t mert rengeteget pazarol és a "pottyantós" megoldás meg nem. Elnézést a hasonlatért, de az ozmózis rendszer esetében is valami hasonlóról van szó, azaz kimossa magából a káros anyagokat, nem tartogatja a szűrőbetétcseréig.

Amennyiben viszont nem akar semennyi veszteséget, akkor ne ozmózis víztisztítót, hanem más kategóriát válasszon. Rengeteg féle és tipusú berendezés létezik, ezek közül az ozmózis rendszer csak 1, ami nem a teljes háztartási ivóvíztisztítási kínálatot fedi le.
süti beállítások módosítása