Víztisztító és víztisztítás otthon

Víztisztító Diszkont

Mire utalhat, ha túl sok vizet iszol?

2017. március 29. - Carvic

Gyakran halljuk, hogy fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, és hogy minél több vizet kell inni. Arról azonban már kevés szó esik, hogy a vízivás egy bizonyos ponton túl kórosnak is számíthat, illetve a tünete lehet valamilyen betegségnek. Azonban akkor is tud furcsaságokat okozni, ha nincs semmi betegség, vagy probléma a háttérben. Megijedni nem feltétlenül kell, de ha azt tapasztaljuk, hogy túl sok vizet iszunk, esetleg egy családtagnál, barátnál észleljük ugyanezt, egy vizsgálat nem árthat.

 51616863_l.jpg

Mit jelenthet vagy okozhat a túl sok víz fogyasztása?

 

  • Cukorbetegségre utalhat. Az úgynevezett polidipszia, vagyis túlzott szomjúságérzet jele lehet a cukorbetegségnek, illetve az azt megelőző állapotnak. Felnőttek esetében polidipsziáról beszélünk akkor, ha napi 3,8 liter, vagy annál több folyadékot iszik valaki, és így is folyton szomjasnak érzi magát. Ha ezt tapasztaljuk, egy vércukorszint ellenőrzés indokolt lehet, ez ugyanis már az anyagcsere súlyos kisiklását jelzi.
  • Wolfram szindróma. Ez a betegség a hormonrendszer és az idegrendszer ritka veleszületett rendellenessége, genetikai úton öröklődik. A vazopresszin hormon elégtelen termelésével, cukorbetegséggel, kétoldali látóidegsorvadással és idegi eredetű halláskárosodással jár. Szintén szájszárazságot, ezáltal túlzott mértékű folyadékfogyasztást vált ki az érintettekből.
  • Különböző autoimmun betegségek. Sok autoimmun betegség jár szájszárazsággal, és szinte állandó szomjúságérzettel. Vesebetegségek szintén járhatnak ezzel a tünettel, a fehérje-, víz- és elektrolit-háztartás felborítása okozhatja a folytonos szomjúságot.
  • Májbetegségek is okozhatnak polidipsziát, aminek hátterében az áll, hogy a máj működése csökken, illetve hányás is kísérheti az alapbetegséget, ami fokozza a kiszáradás érzését, ezért folyamatos ivásra ösztönöz.
  • A túlzott folyadékfogyasztás lehet gyógyszerek mellékhatása is, tehát ha valamilyen gyógyszert rendszeresen szedünk, és azt tapasztaljuk, hogy állandóan szomjasak vagyunk, először érdemes a betegtájékoztatót átböngészni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://viztisztitodiszkont.blog.hu/api/trackback/id/tr3912398257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása