Víztisztító és víztisztítás otthon

Víztisztító Diszkont

Hogyan pazaroljuk az ivóvizet nap, mint nap?

2017. március 30. - Carvic

Magyarország egész területén iható a csapvíz, köszönhetően annak, hogy mindenütt tisztítják. Ez itt alapvetőnek tűnik, de valójában igen kiváltságos helyzet, ha azt vesszük alapul, hogy a világ igen jelentős részén nem így van. Ennek ellenére a nagy többség nem igazán spórol a vízzel, sőt, kifejezetten pazarló életmódot folytatunk. Indokolatlanul sok vizet használunk el nap, mint nap, annak ellenére, hogy szakértők szerint évtizedeken belül kritikus szintre juthat a Föld ivóvízkészlete.

16837756_l.jpg

De vajon miért ez a pazarló életmód, és hogyan használunk el jóval több vizet a kelleténél?

 

 A kényelem megszokott

 

Nos, egy európai ember, ha nincsenek jelentős anyagi gondjai, nem igazán gondol bele abba, hogy mennyi vizet pazarol. Egész egyszerűen azért, mert megszoktuk, hogy gyakorlatilag végtelen mennyiségben áll a rendelkezésünkre, ezért nem kell spórolni, nem fog elfogyni. Ha az anyagi tényezők ilyen szinten nem játszanak szerepet, legfeljebb a környezettudatosság vethet gátat a pazarlásnak, az azonban még igencsak gyerekcipőben jár Magyarország nagy részén.

 

Mivel is pazarolunk?

 

Nos, ez természetesen minden háztartásban másképp működik, de nagyon sok a közös pont. Az elsődleges pazarló szokások között van a kádban való fürdőzés, illetve a folyóvízben mosogatás – ezek szinte mindenhol előfordulnak. A zuhanyzással sokkal kevesebb víz megy el, ugyanakkor jóval higiénikusabb is, mint a kádfürdőzés. Ennek ellenére sokan részesítik előnyben az utóbbit, nyilván, mert jó érzés elnyúlni a forró vízben. Ha azonban ez rendszeres, rengeteg fölösleges vízpazarlással jár. A folyó vízben mosogatás is rengeteg vizet igényel, takarékosabb megoldás engedni valamennyit a mosogatóba, és időnként cserélni, hogy ne legyen piszkos. A legjobb azonban a mosogatógép, persze megfelelő besorolással.

 

A másik hatalmas pazarlás a csapból való locsolás. Még sok helyen gyűjtik az esővizet erre a célra hordókban, de számos ember nem foglalkozik ezzel, egyszerűbb megoldást kínál a slag. Mindemellett az is előfordul, hogy nem esik annyi eső, hogy elég legyen a locsoláshoz – a pazarlás szempontjából azonban már az is eredmény, ha egy-egy locsolást esővízzel tudunk megoldani.

A bejegyzés trackback címe:

https://viztisztitodiszkont.blog.hu/api/trackback/id/tr9412398221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása