Víztisztító és víztisztítás otthon

Víztisztító Diszkont

Mennyi idő alatt bomlik le egy PET palack?

2016. augusztus 15. - Carvic

Az emberek többsége palackozott ásványvízzel elégíti ki a folyadékigényét. Ezekből nagyjából ezerféle kapható, hogy mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt – már ha elhisszük, hogy van köztük különbség. Az mindenesetre biztos, hogy van belőle szénsavmentes, szénsavas, és enyhén szénsavas változat is, más kérdés, hogy ezek mennyire természetesek. Nem ez a legnagyobb gond azonban az ásványvizekkel, hanem a PET palack, amiben kaphatók. Ezek ugyanis nem kevés szemetet termelnek, amivel elég sokat ártanak a környezetnek. Mégis, szinte az összes ásványvíz ilyen kiszerelésben kapható, pusztán azért, mert praktikus. De vajon mennyire ártalmasak ezek?

11127971_m.jpg

Újrahasznosítható, de a gyártás is szennyez

A legnagyobb érv a PET palackok mentegetésére az szokott lenni, hogy ma már újrahasznosíthatók, és így is készítik őket. Ez mind szép és jó, ettől függetlenül rengeteg eldobált műanyag palackot lehet látni mindenütt, sőt, a szelektív szemétgyűjtés elterjedtsége is hagy némi kívánnivalót maga után. Így közel sem sikerül az összes PET palackot újrahasznosítani – sőt, valójában csak egy egészen kis részüket sikerül. Arról nem is beszélve, hogy maga a gyártási folyamat sem éppen környezetkímélő. Így tehát az az állítás, hogy a PET palackok léte nem is olyan ártalmas, finoman szólva is vitatható. Sajnos nagyon megterhelik a környezetet, és ezt súlyosbítja, hogy rengeteg palackozott ásványvíz fogy az egészséges folyadékpótlás jegyében.

Több száz év, mire lebomlik

Egy tárgy környezetkárosító hatását az is befolyásolja, hogy mennyi idő alatt bomlik le, mint hulladék. Nos, a PET palackok sajnos elég tartósnak bizonyulnak: körülbelül 450 (!) év, mire egy ilyen palack lebomlik! Éppen ezért lenne nagyon fontos, hogy ha már vannak ilyen palackok, legalább az újrahasznosítás jól működjön. Sajnos azonban azok az emberek, akik nem élnek eleve környezettudatosan, kicsit sem motiváltak az újrahasznosítás segítésében, hiszen akárhányszor vizet vesznek, kapnak egy újabb palackot – minek foglalkoznának a régi megtartásával, szelektíven gyűjtésével?

A bejegyzés trackback címe:

https://viztisztitodiszkont.blog.hu/api/trackback/id/tr8510411778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása