Amikor az iskolában a víz jellemzését tanuljuk, hagyományosan ez az a két szó, amit először a fejünkbe vésünk róla. Természetesen itt laboratóriumi körülmények között előállított vízről beszélünk, de azért ez a két alaptulajdonság meg szokott lenni. Ehhez képest néha, ha kinyitjuk a csapot, és elkezdjük folyatni a vizet, mindent tapasztalunk, csak épp ezt nem. Klórszagú, és esetenként barnás színű. Még fürödni sincs nagyon kedve benne az embernek, nemhogy esetleg inni belőle, vagy főzéshez használni. Márpedig az említett jelenség annyira nem ritka, bizonyos területeken kifejezetten jellemző. A harmadik tulajdonság az íztelen lenne, de sokszor az sem igaz: vegyszer ízű. De vajon miért van az, hogy a csapból folyó víz ennyire más, mint a tiszta víz?
Sok benne a mesterséges anyag
Nos, az nyilvánvaló, hogy a vízben több olyan anyag is van, ami nem éppen a természetes alkotóeleme. Persze ez nem azért van, hogy ártsanak nekünk, hanem azért, mert a természetes vizek nem feltétlenül tiszták, és nem mindig alkalmasak emberi fogyasztásra. A vegyszereket azért teszik bele, hogy kiöljék az olyan baktériumokat, amik ártalmasak lehetnek az emberek egészségére, így elviekben nyugodtan ihatunk vizet. Más kérdés, hogy ez a vegyszerezés nem ritkán olyan visszataszítóvá teszi a csapvizet, hogy az ember inkább szomjan hal, minthogy megigya. Van, aki egyenesen rosszul lesz attól a mellékíztől, amit a tisztításra használt anyagok okoznak.
Klór, mangán, és még ki tudja, mi
A jellegzetes szag, ami a csapvízből érződik, az a klór szaga. A klórt a baktériumok kiölésére használják, ugyanakkor az I. világháborúban tömegpusztító fegyverként is bevetették – el lehet képzelni, mennyire egészséges, ha megisszuk. A barnás színt a mangán adja, ami elméletileg ártalmatlan, tehát a víznek semmi baja tőle, és nekünk sem lesz, ha megisszuk, de őszintén: kinek van kedve ezt meginni? Mindkét problémára megoldás az ozmózis víztisztító, aminek köszönhetően a poharunkba valóban kristálytiszta víz kerül. A klóron és a mangánon kívül minden más vegyszert is eltávolít a vízből.