Víztisztító és víztisztítás otthon

Víztisztító Diszkont

Ezért ne igyál szénsavas ásványvizet!

2016. október 27. - Carvic

Ásványvízből általában háromféle kapható: szénsavas, szénsavmentes, és enyhén szénsavas. Sokan kedvelik a buborékos verziók valamelyikét, és előszeretettel fogyasztják. De vajon jól teszik? Nos, belehalni bizonyára nem fognak, de a szervezetnek nem biztos, hogy a szénsavas ásványvíz a legjobb választás.

 

59160592_l.jpg

 

Vannak pozitív hatásai

 

A korrektség kedvéért el kell mondanunk, hogy a buborékos ásványvíznek azért vannak pozitív hatásai. Ilyen például, hogy serkenti a nyálelválasztást, valamint a gyomorsav termelődését, ezért ha iszunk egy kicsit evés előtt, könnyíti az emésztést. Melegben pedig kifejezetten frissítően hatnak a buborékok az emberre.

 

Ezért nem ajánlott

 

A pozitív oldala mellett ugyanakkor a buborékos víznek negatív hatásai is vannak. A legismertebb, hogy a szénsav (=légbuborékok) puffadást okoznak, vagyis gázosak lesznek a belek, a gyomor. Ez elég kellemetlen érzés, ezért nem árt alaposan meggondolni, hogy megéri-e a szénsavas víz fogyasztása.

 

Ahogy említettük, fokozza a gyomorsavtermelést, ezért jó ötlet lehet meginni egy pohárral evés előtt. De nem közvetlenül evés előtt, ugyanis így telítettségérzetet okoz, ami miatt nem fogunk tudni rendesen enni. Ha pedig csak isszuk a szénsavas vizet, de nem eszünk, a sok savtól rosszul is lehetünk. Éppen ezért érdemes a buborékos víz ivását átgondoltan időzíteni, ha nem akarunk rosszat magunknak.

 

Egy további negatív hatás, hogy szénsavas vízből kevesebbet tudunk egyszerre meginni, mint a mentesből, mert eltelítenek a buborékok. Ebből következik, hogy a buborékos ásványvízből nem biztos, hogy eleget fogunk inni naponta. Ha ezt a fajtát választjuk, figyeljünk oda külön a mennyiségre.

 

Hol a természetesség?

 

Sokan azért szavaznak az ásványvízre, mert természetes. Nos, ez a szénsavas fajtára nem teljesen igaz, ugyanis mesterségesen dúsítják szénsavval (mellesleg jó néhány vízhez ásványi anyagot is adnak pluszban, tehát ezért is vitatható a természetesség). Léteznek természetesen színsavas fajták, ezek általában lágyabbak, mint a mesterségesen dúsítottak, de elég ritkán találkozhatunk velük, és bizony nem a 100 forint/2 liter árkategóriát képviselik.

 

Mértékkel fogyasztva nincs baj a szénsavas vízzel, de ha nem figyelünk oda az evésre, és túl sok buborékos vizet nyelünk, szélsőséges esetben egy gyomorfekélyt is kockáztathatunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://viztisztitodiszkont.blog.hu/api/trackback/id/tr6311841209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása