Víztisztító és víztisztítás otthon

Víztisztító Diszkont

Miért van szükségünk vízre?

2017. február 20. - Carvic

 

Igen gyakran hallhatjuk, hogy nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel minden nap. Azt azonban már nem mindenki tudja, hogy miért van ez így, és mi történik akkor, ha nincs meg a kellő mennyiség naponta. A víz nélkülözhetetlen az élethez, ezt tudjuk. De vajon mennyire? Mi van, ha kevesebbet iszunk, és mi van, ha egy-egy nap kimarad?

51737422_l.jpg

 

Szervezetünk nagy része víz

 

Az emberi szervezetnek átlagosan 60-65 százalékát víz teszi ki. Ez a vízmennyiség részben a sejteken belül, részben a sejteken kívül helyezkedik el. Nem mindig ugyanilyen azonban ez az arány, ugyanis ahogy öregszünk, a víz aránya a szervezetünkben folyamatosan csökken. Egy csecsemő szervezetében még körülbelül 80(!) százalékban találunk vizet, egy felnőttnél, ahogy már említettük, ez már csak 60 százalék körül mozog, egy idős ember esetében pedig lecsökken további 10 százalékkal. A folyadék pótlása így egyre fontosabb, ahogy idősödünk.

 

Milyen szerepe van a víznek pontosan?

 

Testünkben nem véletlenül van ilyen nagy arányban víz. A szervezetünkben lévő folyadéknak természetesen megvan a maga szerepe, úgymint a megfelelő vérkeringés biztosítása, illetve a vér ozmózis nyomásának fenntartása. A víz biztosítja a vérkeringés megfelelő működését, valamint a vér ozmózis nyomását. Testünk folyadékkészlete tesz arról is, hogy a szükséges tápanyagok feloldódjanak, felszívódjanak, és eljussanak a szervezet megfelelő részeire. Szükség van vízre a vér sav-bázis egyensúly megfelelő fenntartásához, és ahhoz is, hogy belső testhőmérsékletünk nagyjából állandó legyen.

 

Takarékoskodik a testünk

 

Ahhoz, hogy a szervezetünkben minden folyamat jól tudjon működni, rengeteg vízre van szüksége minden nap. Csak az agyunk napi 1400 milliliter vizet használ el, a veséinket pedig naponta 2000 milliliter víz mossa át. Ez még csak két szerv, és máris 3400 milliliter víz! Testünk azonban takarékos, ugyanis ennek ellenére mindössze 2400 liter vizet ad le naponta. Nagyjából ez az a mennyiség, amit egy átlagos felnőtt embernek mindenképpen pótolnia kellene. Persze ez csak az átlag, a pontos mennyiség egyénileg változó, ugyanis függ például a testsúlytól is.

A bejegyzés trackback címe:

https://viztisztitodiszkont.blog.hu/api/trackback/id/tr6712272733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása