Víztisztító és víztisztítás otthon

Víztisztító Diszkont

Nálatok milyen a víz?

2016. október 28. - Carvic

Te nyugodt lélekkel iszol a csapból? Nem? Nos, pedig elvileg megtehetnéd, mert – ahogy azt igen gyakran lehet hallani – Magyarországon jó minőségű, és iható a csapvíz. Ha azonban te is azok táborába tartozol, akik ennek ellenére nem szívesen isszák, alighanem benned is felmerültek a következő kérdések: mihez képest jó minőségű, és mit jelent ez pontosan?

 

12758497_l.jpg

 

És bizony ezek a kulcskérdések. Az, hogy Magyarországon jó minőségű a víz, legfeljebb annyit jelent, hogy iható, tehát senkinek semmi baja nem lehet közvetlenül a vízfogyasztástól. Az első probléma az, hogy a víz minősége nem egyenletes, tehát az a bizonyos „jó minőség” mindenhol mást jelent. Van, ahol a jó jobb, máshol kicsit rosszabb. Nem ugyanazt a vizet fogod inni Budapesten, mint mondjuk Kecskeméten, de az is lehet, hogy már két utcával odébb sem. A jó hír, hogy a legrosszabb is iható.

 

Hol a legjobb?

 

Hogy éppen hol a legjobb minőségű a víz, az bizony változó lehet, így ha megnézed az aktuális eredményeket, és azt látod, hogy nálatok kiváló a vízminőség, sokáig azért ne örülj. Elérhető egy térkép, ahol színekkel jelölik a vízminőséget, de fontos tudni, hogy ez pillanatnyi állapotot jelöl. A csapvíz minősége tehát nem csak egyenetlen, hanem változó is az országon belül. Ez azért külön jó, mert hacsak nem nézed meg minden alkalommal, sosem tudhatod, hogy éppen mennyire jó a víz.

 

Hogyan mérik ezt?

 

Magyarország ivóvizeinek minőségi jellemzését szabvány rendelet határozza meg. Hogy ezeket a szabványokat be lehessen tartani, időnként mintát vesznek a vízből, és ellenőrzik a minőséget. A mintán különböző méréseket végeznek el, ezek alapján lehet látni, hogy a víz aktuálisan megfelel-e az előírásoknak, és ha igen, akkor vajon mennyire.

 

Nézik például az oxigénháztartás jellemzőit, a mikrobiológiai jellemzőket, illetve ellenőrzik, hogy vannak-e a vízben toxikus anyagok, esetleg különböző baktériumok. Ezek alapján már viszonylag nagy biztonsággal megállapítható, hogy az ivóvíz mennyire szennyezett, vagy éppen mennyire alkalmas tiszta vízként való fogyasztásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://viztisztitodiszkont.blog.hu/api/trackback/id/tr2911841231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása